Gânduri…de noapte (sau Cum se îmblânzesc insomniile)

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, în medie: 5,00 din 5)
Loading...

–––––––––––––––––––––––––––

Când râvneşti doar la zona marginală a Raiului, n-ai nicio şansă să se împlinească asta. Trebuie să aspiri la „centrul rezidenţial” al Împărăţiei Cerului, ca să nimereşti în „suburbia” ei.

***

Facem aici, pe pământ, fapte bune. Dar mereu cu jumătate de măsură. Şi le raportăm la corespondentul lor, în compensaţie, de Dincolo. Acolo însă întregul are altă dimensiune; proporţional, şi jumătatea lui.

***

Invidia e o însuşire umană. Ea însă adesea dezumanizează. Când e invidia „domestică”? Atunci când nu face rău nici invidiatului, nici invidiosului.

***

Nu trebuie să fii tobă de carte ca să capeţi cei „patru ochi”. Dar e necesar totuşi să citeşti vreo sută de tomuri…Şi, între timp, să deschizi bine ochii daţi, până li se vor alătura cei adăugaţi.

***

Cartea? O fereastră modulară, deschisă spre patru zări geografice şi trei zări temporale. Desigur, şi cu două perspective pe verticală: una spre adâncuri şi cealaltă spre înalturi.

***

Nu am avut aspiraţii prea înalte în viaţă, convins fiind că nu aş fi avut cu ce le hrăni. Acum, la bătrâneţe, mi se spune că m-am înşelat. Sunt tentat să cred că-i aşa. Dar o fac totuşi cu rezervă…Eu mă cunosc mai bine.

***

Percep fenomenul Naşterii ca pe un miracol la care avem acces (evident, nu în toate detaliile lui). Dar şi mai revelator e miracolul că născutul am fost chiar eu, respectiv, ai fost chiar tu…

***

De propriile-ţi succese bucură-te singur…Dacă, eventual, o faci cu asistenţă, fii rezervat…Ai putea să-i întristezi sau chiar să-i intrigi pe ceilalţi.

***

Nu intra orbeşte în conflicte. Vezi dacă nu cumva animalul din celălalt e slobod…

***

Să nu-ţi ascuţi prea tare uneltele tăioase. Există şi…autoaccidentări.

***

Când tai un pom, omori şi o…umbră.

***

Omul e legat de locul natal nu pentru că acolo s-a născut, ci pentru că acolo a conştientizat-o pe Mama sa. Dacă asta s-a întâmplat în altă parte, nu mai contează locul naşterii.

***

Caracterul semenului nu se dezvăluie în condiţii de normalitate.

***

    Oamenii, impreună – chiar şi doi –, nu pot trăi identic. Cei care au născocit…comunismul n-au observat asta? S-ar părea că nu.

    Dar viaţa în diferenţă ce-i? Legea celui mai tare. Şi oamenii care au născocit…capitalismul n-au observat asta? Ba da. Şi tocmai de aceea l-au născocit. Ca să facă ei, nascocitorii, legea.

    Rău aşa, rău şi-aşa.

    Sper într-un alt născocitor, care să anihileze pe jumătate fiecare din cele două manifestări ale firii…Eu n-am să apuc „implementarea” respectivei născociri. Nici copiii mei. Nici nepoatele mele. Mai departe…, mă tem de cel de-al Treilea Război Mondial.

***

Mă plec în faţa demnităţii, în general. Dar în faţa demnităţii omului în suferinţă…îngenunchez.

Acest articol a fost publicat în numărul 54

Lăsaţi un răspuns