Beautiful country…dar degeaba!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, în medie: 3,14 din 5)
Loading...

Cosmin Tuduran

 

E vară. E vremea concediilor, a excursiilor şi e momentul să ne facem bagajul și să plecam. Dar unde ? răsare întrebarea întrebătoare.

Ei bine, românul s-a obișnuit în ultimii ani să plece din țară. De ce ? Pare altfel să spui ca ai fost „afară” în concediu, să arăți niste poze și filme făcute în locuri cu plaje albe și ape de un albastru de vis pe care le vezi poate doar la televizor. An de an moftul de a pleca vara în stațiuni exotice a crescut în intensitate, a luat amploare, agențiile de turism și-au adaptat serviciile și uite că a luat naștere o nouă industrie de turism exterior.

Fără să fim mofturoși am ales aceste oferte deoarece prețurile sunt mult mai accesibile decât în țară, serviciile sunt cu totul altele, ca să nu mai punem la număr experiența unei țări străine. După ce am cucerit țări apropiate față de a noastă ne îndreptăm spre locații cât mai îndepărtate, cât mai costisitoare daca se poate, se inventase chiar si creditul de vacantă la un moment dat…doar pentru a veni în ajutorul persoanelor doritoare.

Stând și gândind putin…poate că este mai bine, e ceva deosebit să vezi și alte minuni ale lumii, dar parcă uneori patriotismul, nu știu dacă zic bine patriotism, mă îndeamnă să gândesc altfel. De ce nu aș rămâne în țară pentru concediu? De ce? Pentru că serviciile sunt scumpe și nu oferă ceea ce doresc, oferta agențiilor cam săracă, iar prețurile….aici mă opresc să cuget din nou. Revenindu-mi din profunda cugetare hotărăsc că ar fi bine să risc, să vad cum ar fi.

Îmi amintesc că avem frumuseți de care stăinii se minunează, iar noi trecem pe lângă ele nepăsători. Avem munti și încă ce munți, accesibili, dar te lovești de piedica șoselelor, stricate rău de tot; dar face parte din aventura românească, avem peisaje care îți taie răsuflarea, dar preferăm Alpii că nu sunt la noi. Avem marea și încă e neagră, dar ne-am săturat de negreața (a se citi mizerie), care o caracterizează și o preferam pe cea albastra Egee, Mediterană dacă se poate. Avem de toate, păcat că nu le explorăm la maxim, cei de dincolo au învățat să facă turism să vândă orice petic de natură, dar noi am uitat să punem un banal indicator spre un punt de interes. Și iar mă întreb retoric: De ce?

Poate că ar fi mai bine să nu mai caut răspunsul, poate că ar fi cazul să mă bucur de vacanţa aleasă, să mă mândresc şi eu cu pozele făcute, cu amintirile din vacanță și să sper ca la un moment dat totul se va schimba și ne vom călca pe picioare cu alții de pe alte meleaguri încercând să ne facem vacanța la noi în țară.

Întrebarea mă macină din nou…..așa o sa fie ? …eu încă mai sper!

Acest articol a fost publicat în numărul 23

Lăsaţi un răspuns